trudno sprzedać 1,4 TSI?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pawel934
    Rider
    • 2007
    • 344

Zamieszczone przez orzel720
    Zamieszczone przez Northeusz
    Z treści wynika, że za takową nową gośc dał 78 tys
    Hmm napisał że: "Cena nowego w salonie 78 000,00" co nie znaczy że tyle dał...

[ Dodano: Pon 03 Lut, 14 18:24 ]
    Zamieszczone przez pawel934
    Cieszyłbym się na Twoim miejscu, jakby udało się sprzedać tę Octavię w cenie 50k.
    to już wolę zrobić żonie prezent albo niech sobie stoi pod domem...
    Rozumiem, nie dziwie Ci się. Ale niestety, drożej będzie ciężko...

Ja, jak już wyżej pisałem, sprzedałem swoją (Ambition+pakiet skórzany+szyber+17"+drugi komplet 15" z zimówkami+pakiet dynamic+maxidot) za 60k w styczniu 2013 (auto było 2012). No i tak na dobrą sprawę O3 nie było jeszcze w sprzedaży - dopiero "miała być lada chwila".
    BMW 130i - klik
    kiedyś: Octavia 1.4 TSI - klik
    BMW E36 '92 na tor

Komentarz

• orzel720
      RS
      S_OCP Member
      • 2004
      • 2274
      • Superb III (3V3)

Pożyjemy zobaczymy... przecież średnia wieku polskiego auta to około 10-lat więc wydaje mi się, że są kupcy, który nie kupują w salonach i tylko za odliczoną gotówkę.
      Każde zwiększenie ceny nowego auta np. poprzez doposażenie zaczyna przekraczać próg a są ludzie który nie chcą kredytować auta) i nie wydadzą więcej niż mają.. chyba że coś mnie ominęło i żyjemy w raju ..

Komentarz

• crom.de
        RS
        • 2012
        • 1545
        • Superb II (3T4)
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

jakby udało się sprzedać tę Octavię w cenie 50k.
        Myślę, że to jest dobra wycena. Spójrz tylko porównawczo tutaj na cene niemal identycznego auta: Abmition 1.4 TSI 4GW

Dalszy : o samym silniku zaprzestaję gdyż go nie posiadam Choć CHPA rozważam. Jednak dla ostatecznego ucięcia wszystkich "głupich" dyskusji chętnie bym zobaczył takiego statsa z forum ile osób miało problem a ile nie. EOT
        - Superb
        - Panda 1.2

Komentarz

• Alonzo_
          RS
          • 2009
          • 2460
          • Hyundai

Zamieszczone przez Alonzo_
          Myślę, że ten temat można by zostawić jako "luźne" gadki mniej lub bardziej napięte.
          A powinien zostać założony nowy temat nawet pod tym samym tytułem ( z innym dopiskiem) ale gdzie pisać będą tylko osoby które sprzedały swoje TSI
          Dobry pomysł .
          Zamieszczone przez bishop
          Zostawmy ten jeden temat i mniej emocji
          To jak lejdis? Usuwać ten drugi co założyłem? Robimy burdel w jednym? Bo pewnie w tym drugim też inaczej się nie skończy :diabelski_usmiech
          Zdecydujcie się.

Zamieszczone przez bishop
          ...i Alozno , krótsze posty , zacieśniaj ,zacieśniaj... 8)
          Już mi się nawet odechciało nieść ten kaganek prawdy :szeroki_usmiech .
          Pierdolę to. Piszta co chceta. Mam wyj..walone na to :wink:
          Ale nowemu 1,4 TSI kibicuję bo sam bym sobie takiego sprawił - jeśli O4 będzie lepiej zrobiona niż O3....

Komentarz

• orzel720
            RS
            S_OCP Member
            • 2004
            • 2274
            • Superb III (3V3)

Cieszyłbym się na Twoim miejscu, jakby udało się sprzedać tę Octavię w cenie 50k.
            nie ma takiej opcji abym ją puścił za 50k po fizycznym 10 mies użytkowaniu.
            Jak myślicie to po co są takie auta wystawiane m.in przez dealerów:
            http://otomoto.pl/osobowe/skoda/octa...&cubicCapacity[from]=1200&cubicCapacity[to]=1400&gear[manual]=manual&history[no_accident]=1&mileage=20000&power[from]=105&power[to]=130&techCondition[undamaged]=1

Komentarz

• endryu
              RS
              • 2006
              • 3777
              • Octavia II combi (1Z5)
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

to po co są takie auta wystawiane m.in przez dealerów:
              No właśnie przez dilerów>>aso>>Skodę Takie jest rozumowanie społeczeństwa A osoba prywatna, dopiero co kupione auta sprzedaje....... :?: :?: :?:
              Reszta historyjki jest przecież znana..... :!:
              O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
              O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
              =================================================

Komentarz

• crom.de
                RS
                • 2012
                • 1545
                • Superb II (3T4)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Z jednej strony zrozumiały jest Twój ból, ale z drugiej chcesz sprzedać czy wolisz trzymać nadaremnie lub na siłę uszczęśliwiać żonę? Może się ktoś znajdzie, ale z niskim przebiegiem w cenie 64t dostaje Octavie 3 z mocniejszym motorem. Ile oferował jakiś dealer Ci za to auto?

Po to, żeby było z czego zejść. Szukając auta zawsze na dzień dobry było 500€ mniej. Zresztą poza jednym wszystkie są tańsze niż 60t i mają mniejszy przebieg od Twojego prócz 2 aut. Tutaj też dealer próbuje sprzedać od października 2012 auto po 1wł, z małym nalotem. Jedynie na głowę upadł i zamiast z nie najniższej ceny zejść to ją podniósł.
                - Superb
                - Panda 1.2

Komentarz

• Northeusz
                  RS
                  • 2010
                  • 1677
                  • Octavia I (1U2)
                  • AUM 1.8 20VT 150 KM

Pewnie za jakiś czas zejdą z ceny, bo głupio w połowie roku mieć na placu samochód z rocznika poprzedniego w ramach "wyprzedaży rocznika" .
                  Jako ciekawostkę napiszę, że w Kielcach w salonie cały czas jest do sprzedania salonowa nówka z 2012 r, bez przebiegu O2 1.8TSI DSG wersja L&K za 98 tys :diabelski_usmiech.
                  Pozdrawiam
                  Northeusz

Komentarz

• piotrek_os
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 8162
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Jako ciekawostkę napiszę, że w Kielcach w salonie cały czas jest do sprzedania salonowa nówka z 2012 r, bez przebiegu O2 1.8TSI DSG wersja L&K za 98 tys
                    toż to biznes na niej zrobiony :diabelski_usmiech
                    Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Northeusz
                      RS
                      • 2010
                      • 1677
                      • Octavia I (1U2)
                      • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez piotrek_os
                      Jako ciekawostkę napiszę, że w Kielcach w salonie cały czas jest do sprzedania salonowa nówka z 2012 r, bez przebiegu O2 1.8TSI DSG wersja L&K za 98 tys
                      Śmiej się, jakieś kilka miesięcy temu zeszli ze 104 tys :lol:. Za kilka lat podjade do nich i za 50 tys wezmę max wyposażone O2 i tutaj paradoks ... kilkuletnie, ale nowe z salonu w ramach wyprzedaży nie rocznika, ale dekady :lol:
                      Pozdrawiam
                      Northeusz

Komentarz

• padero
                        Rider
                        • 2009
                        • 369
                        • Octavia III (5E3)
                        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez piotrek_os
                        Śmiej się, jakieś kilka miesięcy temu zeszli ze 104 tys :lol:. Za kilka lat podjade do nich i za 50 tys wezmę max wyposażone O2 i tutaj paradoks ... kilkuletnie, ale nowe z salonu w ramach wyprzedaży nie rocznika, ale dekady :lol:
                        Chyba, że przed tym schowają ją do piwnicy i za 20 lat znajdą jak tego poloneza ostatnio :wink:
                        Moja OIII: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69729

Komentarz

• Northeusz
                          RS
                          • 2010
                          • 1677
                          • Octavia I (1U2)
                          • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez padero
                          Chyba, że przed tym schowają ją do piwnicy i za 20 lat znajdą jak tego poloneza ostatnio
                          Wtedy to już ją od razu do Mlada Boleslav wezmą
                          Pozdrawiam
                          Northeusz

Komentarz

• bob_best
                            Rider
                            • 2013
                            • 744
                            • Octavia III (5E3)
                            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

http://otomoto.pl/osobowe/skoda/octa...&cubicCapacity[from]=1200&cubicCapacity[to]=1400&gear[manual]=manual&history[no_accident]=1&mileage=20000&power[from]=105&power[to]=130&techCondition[undamaged]=1
                            u Zimnego w Łodzi schodzą powoli z ceny, bo jak byłem w grudniu to było jeszcze wystawione 59500zł, a bez żadnego targowania już mówili o 58k, myślę, że przy kasie na stole byłoby 56k do osiągnięcia.
                            Jeśli pomogłem - kliknij "pomógł" ! Pozdrawiam

Komentarz

• pawel934
                              Rider
                              • 2007
                              • 344

Jak już pisałem, rozumiem Twoje stanowisko. Zasadnicze pytanie jest takie, czy chcesz to auto sprzedać, czy sprzedawać. Ja tak samo swoje wystawiłem chyba za 70 (a użytkowałem je 6 czy 7 miesięcy w momencie wystawienia), teoretycznie nowe kosztowało według konfiguratora prawie 90k, ale wówczas można było kupić koło 60 nowego golasa. W końcu poszedłem po rozum do głowy i wystawiłem za coś koło 64 i sprzedałem po negocjacjach za 60, co i tak było cudem, biorąc pod uwagę wspomniane przeze mnie ówczesne ceny nowych (kupującego urzekł szyber i 17").

A co do pokazanych przez Ciebie aukcji - takie auta stoją u dealerów miesiącami.

Trzeba pamiętać, że trzymanie auta też kosztuje i jeśli np. masz już następne, to bez sensu jest trzymać twardo cenę, a jednocześnie np. ubezpieczenie "leci"... Poza tym trzeba mieć świadomość, że jeśli teraz nie chce się sprzedać auta w cenie X, to jeśli będzie się trzymało cenę wyższą Y przez długi czas (kilka miesięcy), to jak dojdziemy do wniosku że jednak trzeba obniżyć cenę to może się okazać, że w danym okresie i cena X będzie już za wysoka
                              BMW 130i - klik
                              kiedyś: Octavia 1.4 TSI - klik
                              BMW E36 '92 na tor

Komentarz

• leszekmw
                                RS
                                • 2005
                                • 5356

orzel720, odpuść sobie to sprzedawanie , po prostu nie przemyślałeś decyzji zakupu do końca i trafiłeś jeszcze na najgorszy moment do zakupu bo wchodziła O3 , w dodatku w dość atrakcyjnych cenach w porównaniu do O2.
                                o cenach superbów nie wspomnę :roll: ..nawiasem mówiąc dalej dla mnie jest zagadką jak można kupić O3 gdy w takiej samej kasie jest supreb.. :twisted:
                                pojeździj nia sobie ze 2 lata a jak nie to spuść znacząco z ceny tak jak koledzy radzą , włóż kasę na lokatę czy coś takiego i troszkę z niej jeszcze odzyskasz . może jak sporo zejdziesz wtedy ktoś sie trafi , ale przy dość niskich cenach O3 będzie ciężko. poza tym weź pod uwagę że lada chwila pojawią się pierwsze używane O3 w sprzedaży ponieważ już niedługo będą miały 2 lata i co niektórzy zaczną je wymieniać na coś bardziej nowego lub komfortowego , a wtedy swojej już wogóle nie opędzlujesz za jakąś rozsądna kasę.
                                jestem już stary , siedzę w samochodach od dziecka i już widziałem w życiu parę razy jak klienci po jakimś czasie oddawali auta za o wiele niższą cenę jak sobie wymyślili , klnąc że nie zrobili tego wcześniej i wcześniej móc obracać gotówką.
                                ewentualnie zwróć się o pomoc do kolegi Biga .. , może ma jakiegoś klienta za taką kasę.. :wink:
                                O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                GVI 1.4TSI
                                LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Agamek12
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 9943
                                  • Ford

leszekmw, a ten Twój znajomy sprzedał swoją O2FL 1.4TSI?
                                  Adam... Używam:
                                  Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                  Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• leszekmw
                                    RS
                                    • 2005
                                    • 5356

Agamek12, wczoraj oglądał ja kolega pawelsz z forum , dzisiaj o 14 jest umówiony jeszcze raz i ma podjąć decyzję.
                                    O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                    GVI 1.4TSI
                                    LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                    tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Agamek12
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 9943
                                      • Ford

Czyli jednak na 1.4TSI w rozsądnej cenie są chętni... Więc raczej da się takie auto sprzedać
                                      Adam... Używam:
                                      Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                      Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• orzel720
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2004
                                        • 2274
                                        • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez endryu
                                        A osoba prywatna, dopiero co kupione auta sprzedaje....... :?: :?: :?:
                                        I co w tym dziwnego? Przyczyn sprzedaży może być baaaaardzo wiele: znudziło się, mam kasę i chcę np. Q7, żona chce czerwony, dostanę firmowy na codzień i tego nie potrzebuję, itp itd... niekoniecznie musi być przyczyna w aucie - i akurat w moim nie jest

Komentarz

• endryu
                                          RS
                                          • 2006
                                          • 3777
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

orzel720, Oczywiście Ale dla wielu "znawców" w kupowaniu auta może to być zagadka do rozwiązania Lub raczej nie
                                          O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                                          O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                                          =================================================

Komentarz

• orzel720
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2004
                                            • 2274
                                            • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez leszekmw
                                            po prostu nie przemyślałeś decyzji zakupu do końca i trafiłeś jeszcze na najgorszy moment do zakupu bo wchodziła O3
                                            właśnie specjalnie pozbyłem się OII 2008 bo właśnie wchodziłą OIII (czyli ceny poprzednich gen powinny spaść a moja miała ~170kkm i zbliżały się nieuchronne inwestycje). A na dalekie wakacje chciałem jechać pewnym i sprawnym autem więc jako zagorzały Skodziarz nie wytrzymałem dlugo i wziąłem TSI szczeg że z wyprzedaży...
                                            tylko że to jest priv auto a teraz jest opcja że będę miał firmowe więc w sumie TSI niezbyt potrzebuję...

[ Dodano: Czw 06 Lut, 14 23:22 ]
                                            endryu, to niech nawet ci "znafffffcy" nie zawracają mi d..y bo jak to wyczuję to zbesztam od razu.

Komentarz

• bishop
                                              L&K
                                              • 2012
                                              • 1430

endryu, to niech nawet ci "znafffffcy" nie zawracają mi d..y bo jak to wyczuję to zbesztam od razu.
                                              Ale w ogłoszeniu tego nie wpisałeś , a przecież to cenna uwaga :lol:

za to dorabiamy nową teorię do 1.4tsi :los
                                              Początkowe problemy z silnikami 1.4TSI, o których krążą opinie w sieci, dotyczyły mocniejszych wersji: 140KM i 160 KM montowanych w Golfach.

Komentarz

• orzel720
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2004
                                                • 2274
                                                • Superb III (3V3)

dlaczego nie widzę odpowiedzi???
                                                Aaaaaaaa własnie zobaczyłem :"Użytkownik został dodany do twojej listy ignorowanych" - to musiało być już dawno temu bo nie pamiętałem - bishop musiał mi nieźle podpaść :szeroki_usmiech

Komentarz

• crom.de
                                                  RS
                                                  • 2012
                                                  • 1545
                                                  • Superb II (3T4)
                                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

mam kasę i chcę np. Q7
                                                  :lol: :lol: :lol: Mogłeś wymyślić coś bardziej prawdopodobnego.
                                                  - Superb
                                                  - Panda 1.2

Komentarz

• orzel720
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2004
                                                    • 2274
                                                    • Superb III (3V3)

crom.de, no dobra..... Logan :szeroki_usmiech

[ Dodano: Nie 09 Lut, 14 15:30 ]
                                                    crom.de, no właśnie podając takie przykładowe powody o to mi chodziło: co komu do tego dlaczego sprzedaję... ważne czy wystawiane auto jest OK pod kątem prawnym i technicznym - i tyle Klienta powinno interesować a nie to dlaczego sprzedaję...
                                                    W sumie Q7 nie jest aż tak drogi jak się go nabędzie np. w leasingu

[ Dodano: Nie 09 Lut, 14 16:00 ]
                                                    Dobra koniec OT

[ Dodano: Nie 09 Lut, 14 16:05 ]
                                                    moja oferta wydaje się być atrakcyjna w porównaniu z:
                                                    OLX.pl to darmowe ogłoszenia lokalne w kategoriach: Praca, Dom i Ogród, Elektronika, Moda, Rolnictwo, Zwierzęta. Dla Dzieci, Sport i Hobby, Muzyka i Edukacja, Usługi i Firmy. Szybko znajdziesz tu ciekawe ogłoszenia i łatwo skontaktujesz się z ogłoszeniodawcą. Na OLX.pl czeka na Ciebie m.in. praca biurowa, mieszkania, pokoje, samochody. Jeśli chcesz coś sprzedać - w prosty sposób dodasz ogłoszenia. Chcesz coś kupić - tutaj znajdziesz ciekawe okazje, taniej niż w sklepie. A wszystkie te ogłoszenia bez konieczności zakładania konta. Sprzedawaj po sąsiedzku na OLX.pl

Komentarz

Pracuję...